DE ZWEMPUT
Toen onze put was gegraven vulde deze zich met regen- en bronwater en naarmate de jaren vorderden ontwikkelde zich een vispopulatie die zodanig groot werd dat de put door een beroepsvisser werd gepacht. Tot 1925 was dit de enige functie van het water maar in dat jaar gingen er stemmen op om er een zwembad in te vestigen.
Hoewel dit in christelijk Barendrecht op nogal wat verzet stuitte, is het er in 1925 toch van gekomen, al zou gemengd zwemmen “uit den boze zijn”. Er werd een vereniging opgericht met de naam “Zwembad Barendrecht en Omstreken” (Z.B.O.) en in 1926 bouwde aannemer Leenheer een bescheiden zweminrichting. De put was destijds gelegen in de polder en was alleen bereikbaar via een smal pad vanaf de hoek Noldijk/Gebroken Meeldijk. De oprichters van Z.B.O. zagen als doel: het nemen van een bad d.m.v. kalm zwemmen bij zomerse temperaturen, van zwemmen op zondag of gemengd zwemmen was uiteraard geen sprake. Het oorspronkelijke zwembad bestond uit drie baden, totdat in 1930, met behulp van ingezameld geld, een wedstrijdbad, het vierde, kon worden toegevoegd, waardoor ook waterpolo kon worden gespeeld. Hoewel er nogal wat weerstand tegen het waterpolo bestond (het verstoorde de rust) werd op 1 april 1932 de vereniging Z.P.B. geboren (Zwem en Poloclub Barendrecht).
Na de oorlog moest het zwembad flink worden gerenoveerd, er kwamen nieuwe houten steigers en kleedhokjes. De vijftiger jaren waren moeilijk voor het zwembad, de tramdijk beschermde het nog redelijk tegen de storm van de watersnood in 1953 maar enkele jaren later, toen de tramdijk was afgegraven, kreeg de wind vrij spel op de oude badhokjes, met alle gevolgen van dien. In de zestiger jaren leefde de belangstelling voor het oude bad weer op, ondanks de concurrentie van de steeds meer in trek komende openluchtbaden, er werden veel activiteiten georganiseerd.
Vele oud-Barendrechters, Waaronder ook de oprichters van onze vereniging, hebben hun eerste slagen leren zwemmen onder de bezielende leiding van badmeester Gerard van den Burg. Gerard, sinds de oprichting en tot op heden lid van onze vereniging, was werkzaam bij de posterijen en had in de avonduren zijn diploma “zwemonderwijs” behaald, in 1963 werd hij aangesteld als badmeester. Gerard werd in vaste dienst genomen bij de gemeente en werkte 's-winters bij het gemeentelijk waterleidingbedrijf en 's-zomers als badmeester. De taak van badmeester behelsde meer dan alleen zwemles geven; ook het onderhouden van de kleedhokjes, steigers ed. behoorden tot de werkzaamheden.
Als het zwembad gesloten was gooide Gerard regelmatig zijn hengeltje uit in het vierde bad of werkte hij in zijn volkstuin, een hoekje grond behorend bij het zwembad. In 1971 werd het zwembad gesloten, er was een nieuw en modern overdekt zwembad gebouwd, 't-Keerpunt. Gerard verhuisde mee.